یکی از مباحث مهم در زمینه طراحی وب سایت، User Experience Design) UX Design یا طراحی تجربه کاربر) می باشد. این روند مربوط به افزایش رضایت مشتری (کاربر) از طریق بالا بردن کیفیت طراحی وب سایت است بطوری که می توان گفت در سال های اخیر هدف نهایی طراحان، کسب رضایت کاربران است.
در این بخش، به بررسی ۵ روش UX Design می پردازیم که می توانند بر نظر کاربران تاثیر مثبت بگذارند و هر طراح باید برای رقابتی بودن سایت خود به این نکات توجه کند.
یک سایت، تنها دربرگیرنده صفحات متعدد نمی شود بلکه باید خدمات ارزنده دیگری نیز به کاربر ارائه داده و موجبات رضایت وی را فراهم نماید. به عنوان مثال، چنانچه سایت شما در زمینه فروش بلیت کنسرت فعالیت می کند بهتر است نه تنها در زمینه فروش، بلکه در سایر موارد هنری از قبیل معرفی رویدادهای موسیقی، هنرمندان و سبک های متنوع موسیقی نیز اطلاعات با ارزشی در اختیار کاربران قرار دهد. در چنین شرایطی، طراحی وب سایت باید بگونه ای باشد که زمینه ذهنی کاربر درمورد سایر سایت های مشابه نیز مدنظر قرار گرفته شود. امروزه، UX Design از اهمیت زیادی برخوردار بوده و بسیار پرکاربرد می باشد.
دلایل کارایی بالای این طراحی عبارتند از:
غالب های متعدد – در UX Design می توان از وردپرس، غالب های با کیفیت بالا، فریم ورک های (Framework) رایج و طراحی های زیادی استفاده کرد.
الگوهای User Interface) UI) مطمئن – نکته اصلی در الگوهای UI، سادگی کاربرد آن هاست. از آنجایی که الگوهای UI از اطمینان بالایی برخوردار هستند درنتیجه فضای بیشتری برای استفاده از UX Design وجود دارد.
در سال های اخیر که وسایل قابل حمل جایگزین دسکتاپ و مانیتورها شده اند، اکثر طراحان توجه اساسی به طراحی ریسپانسیو (Responsive Design) دارند و این بدان معناست چنانچه در نظر دارید وب سایت شما از طراحی ریسپانسیو برخوردار باشد، باید اطلاعات کافی از UX Desgin داشته باشید.
بهترین راهکارها در این زمینه عبارتند از:
یکی دیگر از تکنیک های طراحی UX Design، شخصی سازی یا Personalisation است. هر فردی مایل است احساس خاص بودن داشته باشد. در مبحث Personalisation، ارائه خدمات مطلوب کاربران مدنظر است بدون اینکه آن ها در این زمینه درخواستی کرده باشند. شخصی سازی مفهومی بسیار گسترده دارد که یکی از مثال های رایج آن می تواند یادآوری هر رخداد مهمی از قبیل تولد باشد.
بهترین راهکارها در این زمینه عبارتند از:
با رقابتی تر شدن یک صنعت، توجه به جزئیات در طراحی UX Design مربوطه از اهمیت زیادی برخوردار است. Microinteractionها طراحی های جزئی هستند که می توانند تاثیر مثبتی بر تجربه کاربر داشته باشند. بعنوان یکی از نمونه های بسیار کارآمد و رایج، می توان به صدای دریافت پیغام در زمان چت اشاره کرد. از نقطه نظر کاربران امروزه سایت هایی که فاقد Microinteractionها می باشند، خسته کننده به نظر می رسند.
راهکارهای مناسب در این زمینه عبارتند از:
امروزه با وجود ابزار متفاوت برای جستجو در اینترنت مانند تبلت، تلفن همراه و لپ تاپ کاربران تمایل دارند بوسیله تمامی این وسایل از کلیه سایت ها بهره مند شوند. درنظر گرفتن این امر نقشی اساسی در زمینه UX Design دارد.در چنین شرایطی دو راه حل پیش پای طراحان وجود دارد: Responsive Design (طراحی واکنش گرا) و یا Adaptive Design (طراحی انطباقی). تفاوت در این است که صفحه آرایی Responsive با هر وسیله ای تناسب دارد در حالی که در طراحی Adaptive برای هر وسیله ای صفحه آرایی ویژه ای وجود دارد. اما آنچه که امروزه بیشتر مد نظر و رایج است طراحی Responsive است.
بهترین راهکارها در این زمینه عبارتند از:
Gamification (بازی آفرینی) فرآیند استفاده از عناصر بازی گونه در زمینه هایی غیر از بازی و سرگرمی می باشد. به عبارت دیگر، Gamification بکار بردن المان هایی برای جذب کاربران می باشد اما نکته قابل توجه عدم استفاده بیش از حد از آن است.
در این زمینه بهتر است به نکات زیر توجه کنید:
در این بخش تلاش بر این بود که تکنیک های مهمی در مبحث UX Design را آموزش دهیم. اگر مایل به مطالعه بیشتر در این زمینه هستید می توانید از لینک زیر کتاب الکترونیکی UX Design Trends 2015 & 2016 را دانلود نمایید:
منبع: www.awwwards.com